DOI: https://doi.org/10.32515/2664-262X.2025.12(43).1.133-146
Симуляція процесу руйнування зерна ударним різанням
Про авторів
Алієв Ельчин Бахтияр огли , старший дослідник, доктор технічних наук, професор кафедри інжинірингу технічних систем, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро, Україна, ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4006-8803, e-mail: aliev@meta.ua
Білоус Ілля Михайлович , здобувач вищої освіти на третьому (освітньо-науковому) рівні за спеціальністю «Галузеве машинобудування», асистент кафедри інжинірингу технічних систем, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро, Україна, ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9635-6631, e-mail: bilous.i.m@dsau.dp.ua
Анотація
У статті досліджено вплив конструктивних та кінематичних параметрів нового робочого органу дискового подрібнювача з ударними накладками на процес руйнування зерна кукурудзи, пшениці та ячменю методом ударного різання. Моделювання проведено із використанням методу дискретних елементів (DEM) у середовищі Simcenter STAR-CCM+. Встановлено залежності сили руйнування від відстані між накладками, кута їх розміщення та лінійної швидкості руху. Запропоновано інтегральний критерій ефективності, що дозволяє оптимізувати параметри подрібнення для досягнення енергоощадного та продуктивного режиму роботи. Визначено раціональні значення конструктивних параметрів для ефективного подрібнення основних зернових культур.
Ключові слова
дисковий подрібнювач, ударні накладки, метод дискретних елементів, Simcenter STAR-CCM+, ударне різання, руйнування зерна, конструктивні параметри, оптимізація, енергоефективність
Повний текст:
PDF
Посилання
1. Gao, P., Tian, S., Xue, X., & Lu, J. (2024). Determination methods and influencing factors of grain mechanical properties. Journal of Food Quality, 1–12. https://doi.org/10.1155/2024/3407485.
2. Osokina, N. M., Kostetska, K. V., & Herasymchuk, O. P. (2023). Physical and mechanical properties and quality indicators of grain of cereal cultures. Collection of Scientific Papers of Uman NUH, 103(1), 292– 307 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.32782/2415-8240-2023-103-1-292-307.
3. Tavakoli, M., Tavakoli, H., Rajabipour, A., Ahmadi, H., & Gharib-Zahedi, S. M. T. (2009). Moisture- dependent physical properties of barley grains. International Journal of Agricultural and Biological Engineering, 2(4), 84–91. https://doi.org/10.3965/j.issn.1934-6344.2009.04.084-091
4. Sologubik, C., Campañone, L., Pagano, A., & Gely, M. (2012). Effect of moisture content on some physical properties of barley. Industrial Crops and Products, 43, 762–767. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2012.08.019.
5. Firatligil-Durmuş, E., Sýkorová, A., Šárka, E., Bubník, Z., Schejbal, M., & Příhoda, J. (2010). Geometric parameters of wheat grain determined by image analysis and FEM approach. Cereal Research Communications, 38(1), 122–133. https://doi.org/10.1556/crc.38.2010.1.13.
6. Seifi, M. R., & Alimardani, R. (2010). The moisture content effect on some physical and mechanical properties of corn (Sc 704). Journal of Agricultural Science, 2(4), 125–134. https://doi.org/10.5539/jas.v2n4p125.
7. Coşkun, M. B., Yalçın, İ., & Özarslan, C. (2005). Physical properties of sweet corn seed (Zea mays saccharata Sturt.). Journal of Food Engineering, 74(4), 523–528. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2005.03.039.
8. Molenda, M., & Stasiak, M. (2002). Determination of the elastic constants of cereal grains in uniaxial compression test. International Agrophysics, 16(1), 61–65.
9. Zewdu, A., & Solomon, W. (2006). Moisture-dependent physical properties of TEF seed. Biosystems Engineering, 96(1), 57–63. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2006.09.008.
10. Dudin, V. Yu., & Bilous, I. M. (2024). Study of the process of corn grain destruction using digital models. Central Ukrainian Scientific Bulletin. Technical Sciences, 10(41/2), 123–130 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.32515/2664-262X.2024.10(41).2.123-130.
11. Kubík, Ľ., Božiková, M., & Kažimírová, V. (2021). Mechanical properties of wheat grains at compression. Acta Technologica Agriculturae, 24(4), 202–208. https://doi.org/10.2478/ata-2021-0033
12. Aliiev, E. B. (2023). Numerical modeling of agro-industrial production processes: Textbook. Kyiv: Agrarian Science [in Ukrainian]. https://doi.org/10.31073/978-966-540-584-9.
13. Zhong, J., Tao, L., Li, S., Zhang, B., Wang, J., & He, Y. (2022). Determination and interpretation of parameters of double-bud sugarcane model based on discrete element. Computers and Electronics in Agriculture, 203, 107428. https://doi.org/10.1016/j.compag.2022.107428.
14. Liu, Z., Ma, H., & Zhao, Y. (2021). Comparative study of discrete element modeling of tablets using multi- spheres, multi-super-ellipsoids, and polyhedrons. Powder Technology, 390, 34–49. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2021.05.065.
15. Kruggel-Emden, H., Rickelt, S., Wirtz, S., & Scherer, V. (2008). A study on the validity of the multi-sphere Discrete Element Method. Powder Technology, 188(2), 153–165. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2008.04.037.
16. Wiącek, J., Molenda, M., Horabik, J., & Ooi, J. Y. (2012). Influence of grain shape and intergranular friction on material behavior in uniaxial compression: experimental and DEM modeling. Powder Technology, 217, 435–442. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2011.10.060.
17. Markauskas, D., & Kačianauskas, R. (2010). Investigation of rice grain flow by multi-sphere particle model with rolling resistance. Granular Matter, 13(2), 143–148. https://doi.org/10.1007/s10035-010-0196-5
18. Boac, J. M., Casada, M. E., Maghirang, R. G., & Harner, J. P. (2010). Material and interaction properties of selected grains and oilseeds for modeling discrete particles. Transactions of the ASABE, 53(4), 1201–1216. https://doi.org/10.13031/2013.32577.
19. Basiouny, M., & El-Yamani, A. (2016). Performance evaluation of two different hammer mills for grinding corn cobs. Journal of Soil Sciences and Agricultural Engineering, 7(1), 77–87. https://doi.org/10.21608/jssae.2016.39322.
20. Dibner, J., & Richards, J. (2004). The digestive system: Challenges and opportunities. The Journal of Applied Poultry Research, 13(1), 86–93. https://doi.org/10.1093/japr/13.1.86
21. Wang, L., Zhou, W., Ding, Z., Li, X., & Zhang, C. (2015). Experimental determination of parameter effects on the coefficient of restitution of differently shaped maize in three-dimensions. Powder Technology, 284, 187–194. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2015.06.042.
22. Markauskas, D., Ramírez-Gómez, Á., Kačianauskas, R., & Zdancevičius, E. (2015). Maize grain shape approaches for DEM modelling. Computers and Electronics in Agriculture, 118, 247–258. https://doi.org/10.1016/j.compag.2015.09.004.
23. Ramaj, I., Romuli, S., Schock, S., & Müller, J. (2024). Discrete element modelling of bulk behaviour of wheat (Triticum aestivum L.) cv. ‘Pionier’ during compressive loading. Biosystems Engineering, 242, 123–139. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2024.04.005.
24. Molenda, M., & Horabik, J. (2005). Mechanical properties of granular agro-materials and food powders for industrial practice. In J. Horabik & J. Laskowski (Eds.), Characterization of mechanical properties of particulate solids for storage and handling (p. 146). Lublin: Institute of Agrophysics PAS.
25. AZoM. (n.d.). AISI 1026 Carbon Steel (UNS G10260). Retrieved October 5, 2022, from https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=6583.
26. Boac, J., Casada, M., Pordesimo, L., Petingco, M., Maghirang, R., & Harner, J. (2023). Evaluation of particle models of corn kernels for discrete element method simulation of shelled corn mass flow. Smart Agricultural Technology, 4, 100197. https://doi.org/10.1016/j.atech.2023.100197.
27. Wang, X., Wu, W., & Jia, H. (2023). Calibration of discrete element parameters for simulating wheat crushing. Food Science & Nutrition, 11(12), 7751–7764. https://doi.org/10.1002/fsn3.3693.
Пристатейна бібліографія ГОСТ
1. Gao P., Tian S., Xue X., Lu J. Determination methods and influencing factors of grain mechanical properties. Journal of Food Quality. 2024. P. 1–12. DOI: 10.1155/2024/3407485.
2. Осокіна Н. М., Костецька К. В., Герасимчук О. П. Physical and mechanical properties and quality indicators of grain of cereal cultures. Збірник наукових праць Уманського НУС. 2023. Т. 103, № 1. С. 292–307. DOI: 10.32782/2415-8240-2023-103-1-292-307.
3. Tavakoli M., Tavakoli H., Rajabipour A., Ahmadi H., Gharib-Zahedi S. M. T. Moisture-dependent physical properties of barley grains. International Journal of Agricultural and Biological Engineering. 2009. Vol. 2, № 4. P. 84–91. DOI: 10.3965/j.issn.1934-6344.2009.04.084-091.
4. Sologubik C., Campañone L., Pagano A., Gely M. Effect of moisture content on some physical properties of barley. Industrial Crops and Products. 2012. Vol. 43. P. 762–767. DOI: 10.1016/j.indcrop.2012.08.019.
5. Firatligil-Durmuş E., Sýkorová A., Šárka E., Bubník Z., Schejbal M., Příhoda J. Geometric parameters of wheat grain determined by image analysis and FEM approach. Cereal Research Communications. 2010. Vol. 38, № 1. P. 122–133. DOI: 10.1556/crc.38.2010.1.13.
6. Seifi M. R., Alimardani R. The moisture content effect on some physical and mechanical properties of corn (Sc 704). Journal of Agricultural Science. 2010. Vol. 2, № 4. P. 125–134. DOI: 10.5539/jas.v2n4p125.
7. Coşkun M. B., Yalçın İ., Özarslan C. Physical properties of sweet corn seed (Zea mays saccharata Sturt.). Journal of Food Engineering. 2005. Vol. 74, № 4. P. 523–528. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2005.03.039.
8. Molenda M., Stasiak M. Determination of the elastic constants of cereal grains in uniaxial compression test. International Agrophysics. 2002. Vol. 16, № 1. P. 61–65.
9. Zewdu A., Solomon W. Moisture-dependent physical properties of TEF seed. Biosystems Engineering. 2006. Vol. 96, № 1. P. 57–63. DOI: 10.1016/j.biosystemseng.2006.09.008.
10. Дудін В. Ю., Білоус І. М. Дослідження процесу руйнування зерна кукурудзи з використанням цифрових моделей. Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки. 2024. Т. 10, № 41, ч. 2. С. 123–130. DOI: 10.32515/2664-262X.2024.10(41).2.123-130.
11. Kubík Ľ., Božiková M., Kažimírová V. Mechanical properties of wheat grains at compression. Acta Technologica Agriculturae. 2021. Vol. 24, № 4. P. 202–208. DOI: 10.2478/ata-2021-0033.
12. Алієв Е. Б. Чисельне моделювання процесів агропромислового виробництва: підручник. Київ: Аграрна наука, 2023. 340 с. DOI: 10.31073/978-966-540-584-9.
13. Zhong J., Tao L., Li S., Zhang B., Wang J., He Y. Determination and interpretation of parameters of double- bud sugarcane model based on discrete element. Computers and Electronics in Agriculture. 2022. Vol. 203. P. 107428. DOI: 10.1016/j.compag.2022.107428.
14. Liu Z., Ma H., Zhao Y. Comparative study of discrete element modeling of tablets using multi-spheres, multi-super-ellipsoids, and polyhedrons. Powder Technology. 2021. Vol. 390. P. 34–49. DOI: 10.1016/j.powtec.2021.05.065.
15. Kruggel-Emden H., Rickelt S., Wirtz S., Scherer V. A study on the validity of the multi-sphere Discrete Element Method. Powder Technology. 2008. Vol. 188, № 2. P. 153–165. DOI: 10.1016/j.powtec.2008.04.037.
16. Wiącek J., Molenda M., Horabik J., Ooi J. Y. Influence of grain shape and intergranular friction on material behavior in uniaxial compression: experimental and DEM modeling. Powder Technology. 2012. Vol. 217. P. 435–442. DOI: 10.1016/j.powtec.2011.10.060.
17. Markauskas D., Kačianauskas R. Investigation of rice grain flow by multi-sphere particle model with rolling resistance. Granular Matter. 2010. Vol. 13, № 2. P. 143–148. DOI: 10.1007/s10035-010-0196-5.
18. Boac J. M., Casada M. E., Maghirang R. G., Harner J. P. Material and interaction properties of selected grains and oilseeds for modeling discrete particles. Transactions of the ASABE. 2010. Vol. 53, № 4. P. 1201–1216. DOI: 10.13031/2013.32577.
19. Basiouny M., El-Yamani A. Performance evaluation of two different hammer mills for grinding corn cobs. Journal of Soil Sciences and Agricultural Engineering. 2016. Vol. 7, № 1. P. 77–87. DOI: 10.21608/jssae.2016.39322.
20. Dibner J., Richards J. The digestive system: challenges and opportunities. The Journal of Applied Poultry Research. 2004. Vol. 13, № 1. P. 86–93. DOI: 10.1093/japr/13.1.86.
21. Wang L., Zhou W., Ding Z., Li X., Zhang C. Experimental determination of parameter effects on the coefficient of restitution of differently shaped maize in three-dimensions. Powder Technology. 2015. Vol. 284. P. 187–194. DOI: 10.1016/j.powtec.2015.06.042.
22. Markauskas D., Ramírez-Gómez Á., Kačianauskas R., Zdancevičius E. Maize grain shape approaches for DEM modelling. Computers and Electronics in Agriculture. 2015. Vol. 118. P. 247–258. DOI: 10.1016/j.compag.2015.09.004.
23. Ramaj I., Romuli S., Schock S., Müller J. Discrete element modelling of bulk behaviour of wheat (Triticum aestivum L.) cv. ‘Pionier’ during compressive loading. Biosystems Engineering. 2024. Vol. 242. P. 123–139. DOI: 10.1016/j.biosystemseng.2024.04.005.
24. Molenda M., Horabik J. Mechanical properties of granular agro-materials and food powders for industrial practice. In: Characterization of mechanical properties of particulate solids for storage and handling. Eds. Horabik J., Laskowski J. Lublin : Institute of Agrophysics PAS, 2005. 146 p.
25. AZoM. AISI 1026 Carbon Steel (UNS G10260). URL: https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=6583 (дата звернення: 05.10.2022).
26. Boac J., Casada M., Pordesimo L., Petingco M., Maghirang R., Harner J. Evaluation of particle models of corn kernels for discrete element method simulation of shelled corn mass flow. Smart Agricultural Technology. 2023. Vol. 4. P. 100197. DOI: 10.1016/j.atech.2023.100197.
27. Wang X., Wu W., Jia H. Calibration of discrete element parameters for simulating wheat crushing. Food Science & Nutrition. 2023. Vol. 11, № 12. P. 7751–7764. DOI: 10.1002/fsn3.3693.
Copyright (c) 2025 Е. Б. Алієв, І. М. Білоус
Симуляція процесу руйнування зерна ударним різанням
Про авторів
Алієв Ельчин Бахтияр огли , старший дослідник, доктор технічних наук, професор кафедри інжинірингу технічних систем, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро, Україна, ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4006-8803, e-mail: aliev@meta.ua
Білоус Ілля Михайлович , здобувач вищої освіти на третьому (освітньо-науковому) рівні за спеціальністю «Галузеве машинобудування», асистент кафедри інжинірингу технічних систем, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро, Україна, ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9635-6631, e-mail: bilous.i.m@dsau.dp.ua
Анотація
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
1. Gao, P., Tian, S., Xue, X., & Lu, J. (2024). Determination methods and influencing factors of grain mechanical properties. Journal of Food Quality, 1–12. https://doi.org/10.1155/2024/3407485.
2. Osokina, N. M., Kostetska, K. V., & Herasymchuk, O. P. (2023). Physical and mechanical properties and quality indicators of grain of cereal cultures. Collection of Scientific Papers of Uman NUH, 103(1), 292– 307 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.32782/2415-8240-2023-103-1-292-307.
3. Tavakoli, M., Tavakoli, H., Rajabipour, A., Ahmadi, H., & Gharib-Zahedi, S. M. T. (2009). Moisture- dependent physical properties of barley grains. International Journal of Agricultural and Biological Engineering, 2(4), 84–91. https://doi.org/10.3965/j.issn.1934-6344.2009.04.084-091
4. Sologubik, C., Campañone, L., Pagano, A., & Gely, M. (2012). Effect of moisture content on some physical properties of barley. Industrial Crops and Products, 43, 762–767. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2012.08.019.
5. Firatligil-Durmuş, E., Sýkorová, A., Šárka, E., Bubník, Z., Schejbal, M., & Příhoda, J. (2010). Geometric parameters of wheat grain determined by image analysis and FEM approach. Cereal Research Communications, 38(1), 122–133. https://doi.org/10.1556/crc.38.2010.1.13.
6. Seifi, M. R., & Alimardani, R. (2010). The moisture content effect on some physical and mechanical properties of corn (Sc 704). Journal of Agricultural Science, 2(4), 125–134. https://doi.org/10.5539/jas.v2n4p125.
7. Coşkun, M. B., Yalçın, İ., & Özarslan, C. (2005). Physical properties of sweet corn seed (Zea mays saccharata Sturt.). Journal of Food Engineering, 74(4), 523–528. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2005.03.039.
8. Molenda, M., & Stasiak, M. (2002). Determination of the elastic constants of cereal grains in uniaxial compression test. International Agrophysics, 16(1), 61–65.
9. Zewdu, A., & Solomon, W. (2006). Moisture-dependent physical properties of TEF seed. Biosystems Engineering, 96(1), 57–63. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2006.09.008.
10. Dudin, V. Yu., & Bilous, I. M. (2024). Study of the process of corn grain destruction using digital models. Central Ukrainian Scientific Bulletin. Technical Sciences, 10(41/2), 123–130 [in Ukrainian]. https://doi.org/10.32515/2664-262X.2024.10(41).2.123-130.
11. Kubík, Ľ., Božiková, M., & Kažimírová, V. (2021). Mechanical properties of wheat grains at compression. Acta Technologica Agriculturae, 24(4), 202–208. https://doi.org/10.2478/ata-2021-0033
12. Aliiev, E. B. (2023). Numerical modeling of agro-industrial production processes: Textbook. Kyiv: Agrarian Science [in Ukrainian]. https://doi.org/10.31073/978-966-540-584-9.
13. Zhong, J., Tao, L., Li, S., Zhang, B., Wang, J., & He, Y. (2022). Determination and interpretation of parameters of double-bud sugarcane model based on discrete element. Computers and Electronics in Agriculture, 203, 107428. https://doi.org/10.1016/j.compag.2022.107428.
14. Liu, Z., Ma, H., & Zhao, Y. (2021). Comparative study of discrete element modeling of tablets using multi- spheres, multi-super-ellipsoids, and polyhedrons. Powder Technology, 390, 34–49. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2021.05.065.
15. Kruggel-Emden, H., Rickelt, S., Wirtz, S., & Scherer, V. (2008). A study on the validity of the multi-sphere Discrete Element Method. Powder Technology, 188(2), 153–165. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2008.04.037.
16. Wiącek, J., Molenda, M., Horabik, J., & Ooi, J. Y. (2012). Influence of grain shape and intergranular friction on material behavior in uniaxial compression: experimental and DEM modeling. Powder Technology, 217, 435–442. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2011.10.060.
17. Markauskas, D., & Kačianauskas, R. (2010). Investigation of rice grain flow by multi-sphere particle model with rolling resistance. Granular Matter, 13(2), 143–148. https://doi.org/10.1007/s10035-010-0196-5
18. Boac, J. M., Casada, M. E., Maghirang, R. G., & Harner, J. P. (2010). Material and interaction properties of selected grains and oilseeds for modeling discrete particles. Transactions of the ASABE, 53(4), 1201–1216. https://doi.org/10.13031/2013.32577.
19. Basiouny, M., & El-Yamani, A. (2016). Performance evaluation of two different hammer mills for grinding corn cobs. Journal of Soil Sciences and Agricultural Engineering, 7(1), 77–87. https://doi.org/10.21608/jssae.2016.39322.
20. Dibner, J., & Richards, J. (2004). The digestive system: Challenges and opportunities. The Journal of Applied Poultry Research, 13(1), 86–93. https://doi.org/10.1093/japr/13.1.86
21. Wang, L., Zhou, W., Ding, Z., Li, X., & Zhang, C. (2015). Experimental determination of parameter effects on the coefficient of restitution of differently shaped maize in three-dimensions. Powder Technology, 284, 187–194. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2015.06.042.
22. Markauskas, D., Ramírez-Gómez, Á., Kačianauskas, R., & Zdancevičius, E. (2015). Maize grain shape approaches for DEM modelling. Computers and Electronics in Agriculture, 118, 247–258. https://doi.org/10.1016/j.compag.2015.09.004.
23. Ramaj, I., Romuli, S., Schock, S., & Müller, J. (2024). Discrete element modelling of bulk behaviour of wheat (Triticum aestivum L.) cv. ‘Pionier’ during compressive loading. Biosystems Engineering, 242, 123–139. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2024.04.005.
24. Molenda, M., & Horabik, J. (2005). Mechanical properties of granular agro-materials and food powders for industrial practice. In J. Horabik & J. Laskowski (Eds.), Characterization of mechanical properties of particulate solids for storage and handling (p. 146). Lublin: Institute of Agrophysics PAS.
25. AZoM. (n.d.). AISI 1026 Carbon Steel (UNS G10260). Retrieved October 5, 2022, from https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=6583.
26. Boac, J., Casada, M., Pordesimo, L., Petingco, M., Maghirang, R., & Harner, J. (2023). Evaluation of particle models of corn kernels for discrete element method simulation of shelled corn mass flow. Smart Agricultural Technology, 4, 100197. https://doi.org/10.1016/j.atech.2023.100197.
27. Wang, X., Wu, W., & Jia, H. (2023). Calibration of discrete element parameters for simulating wheat crushing. Food Science & Nutrition, 11(12), 7751–7764. https://doi.org/10.1002/fsn3.3693.
Пристатейна бібліографія ГОСТ
1. Gao P., Tian S., Xue X., Lu J. Determination methods and influencing factors of grain mechanical properties. Journal of Food Quality. 2024. P. 1–12. DOI: 10.1155/2024/3407485.
2. Осокіна Н. М., Костецька К. В., Герасимчук О. П. Physical and mechanical properties and quality indicators of grain of cereal cultures. Збірник наукових праць Уманського НУС. 2023. Т. 103, № 1. С. 292–307. DOI: 10.32782/2415-8240-2023-103-1-292-307.
3. Tavakoli M., Tavakoli H., Rajabipour A., Ahmadi H., Gharib-Zahedi S. M. T. Moisture-dependent physical properties of barley grains. International Journal of Agricultural and Biological Engineering. 2009. Vol. 2, № 4. P. 84–91. DOI: 10.3965/j.issn.1934-6344.2009.04.084-091.
4. Sologubik C., Campañone L., Pagano A., Gely M. Effect of moisture content on some physical properties of barley. Industrial Crops and Products. 2012. Vol. 43. P. 762–767. DOI: 10.1016/j.indcrop.2012.08.019.
5. Firatligil-Durmuş E., Sýkorová A., Šárka E., Bubník Z., Schejbal M., Příhoda J. Geometric parameters of wheat grain determined by image analysis and FEM approach. Cereal Research Communications. 2010. Vol. 38, № 1. P. 122–133. DOI: 10.1556/crc.38.2010.1.13.
6. Seifi M. R., Alimardani R. The moisture content effect on some physical and mechanical properties of corn (Sc 704). Journal of Agricultural Science. 2010. Vol. 2, № 4. P. 125–134. DOI: 10.5539/jas.v2n4p125.
7. Coşkun M. B., Yalçın İ., Özarslan C. Physical properties of sweet corn seed (Zea mays saccharata Sturt.). Journal of Food Engineering. 2005. Vol. 74, № 4. P. 523–528. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2005.03.039.
8. Molenda M., Stasiak M. Determination of the elastic constants of cereal grains in uniaxial compression test. International Agrophysics. 2002. Vol. 16, № 1. P. 61–65.
9. Zewdu A., Solomon W. Moisture-dependent physical properties of TEF seed. Biosystems Engineering. 2006. Vol. 96, № 1. P. 57–63. DOI: 10.1016/j.biosystemseng.2006.09.008.
10. Дудін В. Ю., Білоус І. М. Дослідження процесу руйнування зерна кукурудзи з використанням цифрових моделей. Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки. 2024. Т. 10, № 41, ч. 2. С. 123–130. DOI: 10.32515/2664-262X.2024.10(41).2.123-130.
11. Kubík Ľ., Božiková M., Kažimírová V. Mechanical properties of wheat grains at compression. Acta Technologica Agriculturae. 2021. Vol. 24, № 4. P. 202–208. DOI: 10.2478/ata-2021-0033.
12. Алієв Е. Б. Чисельне моделювання процесів агропромислового виробництва: підручник. Київ: Аграрна наука, 2023. 340 с. DOI: 10.31073/978-966-540-584-9.
13. Zhong J., Tao L., Li S., Zhang B., Wang J., He Y. Determination and interpretation of parameters of double- bud sugarcane model based on discrete element. Computers and Electronics in Agriculture. 2022. Vol. 203. P. 107428. DOI: 10.1016/j.compag.2022.107428.
14. Liu Z., Ma H., Zhao Y. Comparative study of discrete element modeling of tablets using multi-spheres, multi-super-ellipsoids, and polyhedrons. Powder Technology. 2021. Vol. 390. P. 34–49. DOI: 10.1016/j.powtec.2021.05.065.
15. Kruggel-Emden H., Rickelt S., Wirtz S., Scherer V. A study on the validity of the multi-sphere Discrete Element Method. Powder Technology. 2008. Vol. 188, № 2. P. 153–165. DOI: 10.1016/j.powtec.2008.04.037.
16. Wiącek J., Molenda M., Horabik J., Ooi J. Y. Influence of grain shape and intergranular friction on material behavior in uniaxial compression: experimental and DEM modeling. Powder Technology. 2012. Vol. 217. P. 435–442. DOI: 10.1016/j.powtec.2011.10.060.
17. Markauskas D., Kačianauskas R. Investigation of rice grain flow by multi-sphere particle model with rolling resistance. Granular Matter. 2010. Vol. 13, № 2. P. 143–148. DOI: 10.1007/s10035-010-0196-5.
18. Boac J. M., Casada M. E., Maghirang R. G., Harner J. P. Material and interaction properties of selected grains and oilseeds for modeling discrete particles. Transactions of the ASABE. 2010. Vol. 53, № 4. P. 1201–1216. DOI: 10.13031/2013.32577.
19. Basiouny M., El-Yamani A. Performance evaluation of two different hammer mills for grinding corn cobs. Journal of Soil Sciences and Agricultural Engineering. 2016. Vol. 7, № 1. P. 77–87. DOI: 10.21608/jssae.2016.39322.
20. Dibner J., Richards J. The digestive system: challenges and opportunities. The Journal of Applied Poultry Research. 2004. Vol. 13, № 1. P. 86–93. DOI: 10.1093/japr/13.1.86.
21. Wang L., Zhou W., Ding Z., Li X., Zhang C. Experimental determination of parameter effects on the coefficient of restitution of differently shaped maize in three-dimensions. Powder Technology. 2015. Vol. 284. P. 187–194. DOI: 10.1016/j.powtec.2015.06.042.
22. Markauskas D., Ramírez-Gómez Á., Kačianauskas R., Zdancevičius E. Maize grain shape approaches for DEM modelling. Computers and Electronics in Agriculture. 2015. Vol. 118. P. 247–258. DOI: 10.1016/j.compag.2015.09.004.
23. Ramaj I., Romuli S., Schock S., Müller J. Discrete element modelling of bulk behaviour of wheat (Triticum aestivum L.) cv. ‘Pionier’ during compressive loading. Biosystems Engineering. 2024. Vol. 242. P. 123–139. DOI: 10.1016/j.biosystemseng.2024.04.005.
24. Molenda M., Horabik J. Mechanical properties of granular agro-materials and food powders for industrial practice. In: Characterization of mechanical properties of particulate solids for storage and handling. Eds. Horabik J., Laskowski J. Lublin : Institute of Agrophysics PAS, 2005. 146 p.
25. AZoM. AISI 1026 Carbon Steel (UNS G10260). URL: https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=6583 (дата звернення: 05.10.2022).
26. Boac J., Casada M., Pordesimo L., Petingco M., Maghirang R., Harner J. Evaluation of particle models of corn kernels for discrete element method simulation of shelled corn mass flow. Smart Agricultural Technology. 2023. Vol. 4. P. 100197. DOI: 10.1016/j.atech.2023.100197.
27. Wang X., Wu W., Jia H. Calibration of discrete element parameters for simulating wheat crushing. Food Science & Nutrition. 2023. Vol. 11, № 12. P. 7751–7764. DOI: 10.1002/fsn3.3693.
Copyright (c) 2025 Е. Б. Алієв, І. М. Білоус