DOI: https://doi.org/10.32515/2664-262X.2019.1(32).25-35

Удосконалення математичної моделі подрібнення м’ясної сировини на роторному емульситаторі

С.Б. Вербицький, О.В. Батраченко, Н.В. Філімонова

Об авторах

С.Б. Вербицький, кандидат технічних наук, Інститут продовольчих ресурсів НААН, м. Київ, Україна, e-mail: verb@ipr.net.ua

О.В. Батраченко, доцент, кандидат технічних наук, Черкаський державний технологічний університет, м. Черкаси, Україна, e-mail: avbatrachenko1980@gmail.com

Н.В. Філімонова, кандидат технічних наук, Черкаський державний технологічний університет, м. Черкаси, Україна, e-mail: nvfilimonova2015@gmail.com

Анотація

Виконано аналіз існуючих технічних засобів безперервної дії для тонкого подрібнення м'ясної сировини і особливості математичного моделювання зазначеного процесу. Наведено формулу розрахунку інтегрованої потужності і розглянута можливість її уточнення шляхом урахування технічних характеристик живильних бункерів. Запропоновано доповнити формулу інтегрованої потужності коефіцієнтом стабільності подачі, обґрунтовано чисельні значення зазначеного коефіцієнта для живильних бункерів різної конструкції.

Ключові слова

м’ясна сировина, тонке подрібнення, роторний емульситатор, потужність, живильний бункер, математична модель
PDF

Посилання

1. Hubka, V., & Eder, W. E. (2012). Theory of technical systems: a total concept theory for engineering design. Springer Science & Business Media in English.

2. Gnoevoi, A. V. (2010). Issledovanie matematicheskikh modelei mekhanicheskikh sistem: ucheb. posobie Research of mathematical models of mechanical systems: study guide. Moskow : MSUEE, P. 1. in Russian.

3. Verbytskyi, S. B., Starchevoi, S. O., & Maiboroda, Yu. V. (2011). Matematychna model protsesu tonkoho podribnennia miasnoi syrovyny na rotornomu emulsytatori bahatozubchastoi konstruktsii Mathematical model of the process of comminuting raw meats in a rotary flow cutter of multicog design. Visnyk ahrarnoi nauky – Bulletin of Agricultural Science, 9, 51-54 in Ukrainian.

4. Kunz, B. (2013). Lexikon der Lebensmitteltechnologie. Springer-Verlag in English.

5. Verbytskyi, S. B., Kopylova, E. V., Usatenko, N. F., & Kryzhska, T. A. (2019). Konstruktsiia i tekhnologicheskie osobennosti ispolzovaniia emulsitatora miasnogo syria Design and technological peculiarities of use of a flow cutter for meat. Vestnik Gosudarstvennogo universiteta imeni Shakarima goroda Semei – Bulletin of Shakarim University in Semei, 1(85), 18-22 in Russian.

6. Grudanov, V. Ia., Brench, A. A., Tkacheva, L. T., & Filippovich, M. O. (2010). Tonkoe izmelchenie miasnogo syria novym rezhushchim mekhanizmom v emulsitatorakh Comminution of raw meats with new cutting mechanism in flow cutters. Vestsi Natsyianalnoi akademii navuk Belarusi. Seriia agrarnykh navuk – News of the National Academy of Sciences of Belarus. Agrarian Sciences Series, 3, 105-109 in Russian.

7. Ryder, S. (2014). Effektive Prozesse sichern den Erfolg. Fleischwirtschaft, 1, 52-54 in English.

8. Smarandakhe, P. (2016). Emulsitator “INOTEC” – vysokoe kachestvo produkta i vpechatliaiushchaia ekonomia ”INOTEC” flow cutter – high quality of the product and impressive savings. Miasnoi riad – Meat Mall, 1, 14-16 in Russian.

9. Lisitsyn, A. B., Kozhevnikova, O. E., Pestov, N. V., Zakharov, A. N., & Dydykin, A. S. (2015). Sovremennoe tekhnologicheskoe oborudovanie dlia proizvodstva detskogo pitaniia na miasnoi osnove Modern technological equipment for manufacturing child foods on meat base. Miasnaia industria – Meat Industry, 7, 22-24 in Russian.

10. Grudanov, V. Ia., & Brench, A. A. (2017). Modelirovanie i optimizatsiia protsessov pererabotki selskokhoziaistvennoi produktsii Modeling and optimization of the processes of processing agricultural products. Minsk : BSATU in Russian.

11. Verbytskyi, S. B., Shevchenko, B. V., & Batrachenko, A. V. (2010). Izmelchenie miasnogo syria Grinding of raw meats. Miasnoi biznes – Meat Business, 5(89), 84-96 in Russian.

12. Sannik, U., Lepasalu, L., & Poikalainen, V. (2013). Interactions between size reduction and thermal processes during treatment of animal by-products. Agron. Res, 11(2), 513-520 in English.

13. Stephan Produktportfolio. Microcut. (2017). Hameln. Stephan Machinery. 8 in English.

14. Myroshnichenko, K. A., & Batrachenko, O. V. (2016). Vytratni kharakterystyky bunkeriv emulsytatoriv The flow characteristics of the hoppers emulsifiers. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Tekhnichni nauky – Herald of Khmelnytskyi state university. Technical sciences, 5(241), 14-17 in Ukrainian.

15. Semikopenko, I. A., Voronov, V. P., Fadin, Iu. M., & Smirnov, D. V. (2015). Raschet obieomnogo raskhoda materiala cherez zagruzochnyi bunker desintegratora Calculation of volume flow rate of material through feeding bin of a desintegrator. Vestnik BGTU im. V. G. Shukhova – Herald of BSTU named after V. G. Shukhov, 1, 68-70 in Russian.

Пристатейна бібліографія ГОСТ

  1. Hubka V., Eder W. E. Theory of technical systems: a total concept theory for engineering design. Springer Science & Business Media. 2012.
  2. Гноевой А. В. Исследование математических моделей механических систем : учеб. пособие. Москва : Изд-во МГУИЭ, Ч. 1. 2010. 307 с.
  3. Вербицький С. Б., Старчевой С. О., Майборода Ю. В. Математична модель процесу тонкого подрібнення м’ясної сировини на роторному емульситаторі багатозубчастої конструкції. Вісник аграрної науки. 2011. № 9. С. 51-54.
  4. Kunz B. Lexikon der Lebensmitteltechnologie. Springer-Verlag. 2013.
  5. Вербицкий С. Б., Копылова Е. В., Усатенко Н. Ф., Крыжская Т. А. Конструкция и технологические особенности использования эмульситатора мясного сырья. Вестник Государственного университета имени Шакарима города Семей. 2019. № 1(85). С. 18-22.
  6. Груданов В.Я., Бренч, А.А., Ткачева Л.Т., Филиппович М.О. Тонкое измельчение мясного сырья новым режущим механизмом в эмульситаторах. Весці Нацыянальной акадэміі навук Беларусі. Серыя аграрных навук. 2010. № 3. С. 105-109.
  7. Ryder S. Effektive Prozesse sichern den Erfolg. Fleischwirtschaft. 2014. № 1. S. 52-54.
  8. Смарандахе П. Эмульситатор «ИНОТЕК»-высокое качество продукта и впечатляющая экономия. Мясной ряд. 2016. № 1. С. 14-16.
  9. Лисицын А. Б., Кожевникова О. Е., Пестов Н. В., Захаров А. Н., Дыдыкин А. С.. Современное технологическое оборудование для производства детского питания на мясной основе. Мясная индустрия. 2015. № 7. С. 22-24.
  10. Груданов В. Я., Бренч А. А. Моделирование и оптимизация процессов переработки сельскохозяйственной продукции. Минск : БГАТУ, 2017. 280 с.
  11. Вербицкий С. Б., Шевченко В. В., Батраченко А. В. Измельчение мясного сырья. Мясной бизнес. 2010. № 5(89). С. 84-96.
  12. Sannik U., Lepasalu L., Poikalainen V. Interactions between size reduction and thermal processes during treatment of animal by-products. Agron. Res. 2013, 11(2), 513-520.
  13. Stephan Produktportfolio. Microcut. Hameln. Stephan Machinery. 2017. 8 S.
  14. Мирошніченко К. А., Батраченко О. В. Витратні характеристики бункерів емульситаторів. Вісник Хмільницького національного університету. Технічні науки. 2016. № 5(241). С. 14-17.
  15. Семикопенко И .А., Воронов В. П., Фадин Ю. М., Смирнов Д. В. Расчет объемного расхода материала через загрузочный бункер дезинтегратора. Вестник БГТУ им. В.Г. Шухова. 2015. № 1. С. 68-70.

Copyright (c) 2019 С.Б. Вербицький, О.В. Батраченко, Н.В. Філімонова